Work & Travel USA, o modalitate de a „gusta” din stilul de viaţă american - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

Work & Travel USA, o modalitate de a „gusta” din stilul de viaţă american

Autor: Dana Puscoci

         SUA a fost dintotdeuna privită ca un tărâm al făgăduinţei, o ţară în care totul este posibil. Studenţii români au acum posibilitatea să experimenteze pe propria piele stilul de viaţă american înscriindu-se în programul Work&Travel USA lansat de Student Travel.
         Programul, desfăşurat pe perioada vacanţelor de vară, este destinat studenţilor care vor să lucreze în SUA, în cadrul diferitelor companii americane, oferind totodată, pe lângă câştigul finaciar şi avantajul de a cunoşte oameni, locuri şi culturi noi. Este o modalitate de a călători şi de a vizita locuri la care înainte nici nu îndrăzneau să viseze, de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limba engleză, de a câştiga experienţă şi de a-şi crea noi contacte care le vor fi folositoare ca proaspeţi absolvenţi şi de ce nu, poate fi începutul unei cariere strălucite.
         Majoritatea ofertelor de muncă sunt în domeniul serviciilor turistice: restaurante, hoteluri, parcuri de distracţie, baruri, cafenele etc
         Pentru a participa trebuie să fiţi student la zi, dar nu în ultimul an de studiu, înscris la o universitate sau colegiu, să aveţi o situaţie şcolară bună, vârstă sub 28 de ani în mai 2006 şi să fiţi un bun vorbitor de limba engleză. Sunt acceptaţi si studenţii la master, în condiţiile în care masterul are durata de cel puţin un an şi jumătate, iar participanţii vor avea calitatea de student la zi şi după întoarcerea în România.
         Costurile programului variază în funcţie de varianta aleasă pentru găsirea contractului de muncă astfel: pentru varianta Independent, costurile totale sunt de 605 dolari, iar pentru varianta CIEE Placement (Council on International Educational Exchange) sunt de 705 dolari. Termenul limită de depundere a dosarelor este 15 martie 2006, iar programul începe de la 15 iunie 2006 şi se încheie oficial la 1 octombrie 2006. Pentru mai multe informatii despre program puteti vizita site-ul www.studenttravel.ro.
         Despre „visul american”şi despre experienţa traită în SUA prin Work&Travel ne-a vorbit Theodor Ladar, actual manager al companiei Student Travel şi fost beneficiar al programului.
         
         
         Am plecat din dorinţa de a câştiga primii bani adevăraţi
         
         Ai fost unul dintre beneficiarii programului Work & Travel. Ce te-a determinat să pleci printr-un program de acest gen?
         Am avut un coleg care plecase anterior cu a;a ceva, iar ceea ce ne povestea peste vară părea desprins din altă lume. Stăteam toată grupa în faţa calculatorului când îi citeam e-mail-urile. A fost dorinţa de a explora, dublată de una feroce de a câştiga primii bani adevarăţi. Până atunci lucrasem ca să mă întreţin în facultate, abia îmi acopeream cheltuielile, iar tot în timpul facultăţii am început să concurez la ciclocross. Cu primii bani munciţi în SUA mi-am cumpărat o bicicletă de competiţie.
          Ce anume ai lucrat în Statele Unite?
         Ce nu am lucrat? Am avut în total vreo 13 job-uri. Am început ca şi housekeeper (cum se spune în româneşte?!! ), am spălat vase, am fost bucătar, am reparat case, am fost scafandru, şofer, am reparat biciclete...Una peste alta, câte puţin din fiecare, lucru care mi-a permis să cunosc nu doar mulţi oameni, ci li organizarea eficientă şi modul de lucru susţinut al americanilor.
         
         Singura muncă de care merită să-ţi fie ruşine este munca făcută prost
         
         Ce experienţă petrecută acolo te-a marcat cel mai mult, în mod plăcut, şi ce te-a marcat în mod neplăcut?
         Îţi spun ce m-a marcat în mod plăcut. Angajatorul meu de la restaurant era un om care avea un avion particular cu reacţie, proprietăţi în numeroase state, conducea un VW Bora. Într-o seară când mi s-a înfundat chiuveta – spălam vasele - şi-a dat jos fără nici o ezitare ceasul Rolex, de 27.000 de dolari şi a desfundat-o, după care s-a spălat pe mâini şi şi-a continuat munca. Aş vrea să văd asta întâmplându-se în România. Morala cu care am venit după doi ani de muncă în SUA? Singura muncă de care merită să-ţi fie ruşine este munca făcută prost.
         Cum ai descrie perioada petrecută în SUA?
         A fost splendid, oameni deschişi, experienţă pentru o viaţă – atâta vreme cât eşti activ şi doreşti să te remarci prin calitatea muncii tale, nu prin fandoseli.
         
         
         Americanii sunt exigenţi şi nu tolerează pierderea de timp
         
         Care sunt deosebirile dintre modul de lucru american şi cel românesc?
         Nu cred că putem vorbi neaparăt despre un mod de lucru american, este doar felul în care o treabă se face bine. Americanii sunt exigenţi, serioşi şi nu tolerează pierderea de timp – asta înseamnă furt atunci când eşti plătit la oră. Puţin şocant a fost faptul că după 3 luni de muncă era să fiu dat afară pentru că m-am aşezat pe un scaun timp de jumătate de minut – cu alte cuvinte, nu eram productiv în timpul acela şi dacă acest lucru ar fi devenit un obicei, nu mai aveam ce căuta la muncă.
         În România văd că este tolerat şi chiar promovat acest mod de a fura din timpul angajatorilor – vorbesc despre companiile mici şi mijlocii. Dacă ne uităm însă la o multinaţională, vedem exact aceeaşi etică a muncii pe care o ai peste ocean, indiferent că lucrezi într-un hotel sau pentru o corporaţie.
         În prezent eşti manager la Student Travel, agenţia prin intermediul căreia ai plecat în SUA. Cum ai ajuns să lucrezi aici?
         La patru zile după ce m-am întors în ţară am început sa lucrez aici, am fost recrutat direct de către administratorul Student Travel România. Sunt aici de atunci.
         Aplici ceea ce ai învăţat în SUA şi aici în România, în meseria ta?
         Categoric. Sunt nişte principii generale ale eficienţei şi bunului simţ care pot fi aplicate indiferent de tipul activităţii. Peste acestea suprapui caracteristicile fiecarui job.
         Care sunt avantajele şi dezavantajele programului Work & Travel USA, atât din viziunea managerului, cât şi din viziunea studentului care a plecat prin acest program?
         Avantajele sunt multiple, pentru student este o viziune nouă, programul acesta îl aruncş în lumea reală unde trebuie să îşi poarte singur de grijă. Pentru managerul agenţiei (şi nu numai), este o bucurie atunci când studenţii se întorc cu zâmbetul până la urechi din SUA şi îţi povestesc extaziaţi ce grozav a fost, cum s-au plimbat cu maşini cu motoare uriaşe, cum au explorat Statele din coastră în coastă... E grozav, pentru că pe lângă satisfacţia de a oferi această deschidere pentru câteva mii de oameni în fiecare an îţi faci şi o mulţime de prieteni buni.
         Dezavantaje? Hmm... din punctul de vedere al studentului, sunt câteva documente după care trebuie să alerge până îţi va obţine viza, iar din punctul de vedere al managerului de agenţie, nu reuşesc să vad dezavantaje.
         Ce reprezintă pentru tine visul american?
         Un Ford F150, o casă de 80.000 de dolari pe malul unui lac (cu drapelul fluturând în faţă), posiblilitatea de a călători oriunde şi de a nu fi legat de un loc anume. Nu cred că există un astfel de vis aşa cum îl percepem noi, niciunde în lume nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Adolescenţii visează la maşini luxoase şi avioane, dar majoritatea oamenilor îşi doresc lucruri obişnuite. Nu e o lume chiar aşa diferită, fiecare munceşte, îşi plăteşte taxele şi încearcă să îşi cheltuie cât mai bine banii care i-au rămas.
         Ce sfaturi ai, vorbind din proprie experienţă, pentru studenţii care vor să se înscrie în program?
         Flexibilitate, seriozitate şi dorinţa de a munci. Trei ingrediente magice care îi vor face apreciaţi şi doriţi oriunde în lume, nu doar într-un program din SUA. Cei care se fac remarcaţi acolo vor avea implicit nişte recomandări mai bune iar şansele sunt să îşi găsească un job ulterior mai uşor. Ca un exemplu, cei mai buni studenţi din fiecare an sunt angajaţi chiar în cadrul companiei noastre – a fost şi cazul meu, la urma urmei.Sursa:


Data postării: 24.10.2005
Vizualizări: 3.617

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2022 Pandora Impex SRL.