Tinara / tinar caut loc de munca - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

Tinara / tinar caut loc de munca

Autor: Dana Visoianu

         A inceput sezonul vacantelor. Orasul e mai linistit, traficul s-a redus: nu mai sunt multe din masinile parintilor in drum spre scoala sau gradinita si nici tramvaiele nu mai sunt pline de liceeni.
          Seful mi-a spus ca nu prea e timp de concedii. Am vorbit ieri cu Maria care pleaca in Grecia. O SUPER OFERTA. Ea isi permite, le-a spus sefilor ei ca pentru ea vacanta e importanta, isi cunoaste bine valoarea si, daca ei nu sunt de acord, pot sa renunte. Ea pleaca in Grecia si dupa aceea isi gaseste serviciu in alta parte, poate chiar la unul dintre concurenti.
          Firmele isi fac socotelile de vara: e vremea bilantului de 6 luni (au si trecut deja?): Ce a mers? Ce presiuni sunt pe vara? Putem sa inchidem in august? Cum aranjam concediile? Si, mai ales, ce facem ca sa ne fie mai bine?
          Exista multi angajatori care considera lunile iulie si august, luni cu „usile inchise” pentru noi angajari. Nimeni nu are timp de recrutari, de interviuri de selectie. Nu putem fi eficienti si atunci amanam totul pana, cel mai devreme, 15 august.
          Exista deja angajatori care apeleaza la agenti de munca temporara, la inchirieri de personal pentru lunile de vara. Pentru aceste tipuri de contracte sunt ultimele zile: ca si pentru programele de „trainee” sau „internship”, sau altfel spus, de cele mai multe ori, programe de practica pentru tineri, studenti sau programe de recrutare si planificare a resurselor umane pentru angajatori.
          Pentru tine, tanara domnisoara sau tinere domn, sunt aceste programe: companii mari, romanesti sau multinationale, lasa vara usile deschise ca sa vii si sa vezi „cum e la ei”. Cei mai multi tineri aflati la primul loc de munca au aproape un soc cand intra pentru prima data pe piata muncii si descopera ca nu este ceea se asteptau.
          Am vazut deseori cum intra intr-o firma un angajat plin de sperante: se asteapta sa aiba biroul pregatit, eventual dotat cu computer si telefon. Dar, mai ales, se asteapta sa fie bagati in seama, implicati in problemele importante. Se asteapta ca renuntarea lor la timpul atat de liber pe care l-au avut pana in momentul angajarii sa fie considerata ca o renuntare importanta si sa fie recompensata ca atare. Primele responsabilitati nu vor fi de mare importanta si nici foarte fascinante.
          Cel mai adesea vor pleca de la birou in primele zile spunand: “Mare inginerie sa fii angajat! O fi compania asta mare, dar nu inteleg de ce m-au angajat, cu studiile pe care le am, daca nu-mi dau mai nimic interesant de facut.”
          Primul loc de munca inseamna asumarea unui angajament important: fata de societate, fata de familia ta, dar mai ales fata de tine. De aceea, iti recomand programele de intrare intr-o organizatie dedicata tinerilor absolventi.
          In primul rand veti fi mai multi tineri cu aceleasi temeri si preocupari. Veti putea sa vorbiti despre ele si nu vei fi singurul angajat nou care se invarte printre noii colegi, care par sa stie atat de bine ceea ce au de facut. Apoi vei avea acces la mai multe raspunsuri si explicatii, fara sa pui tu toate intrebarile. Vei avea acces la sefi, care iti vor fi prezentati, pentru ca cineva cu autoritate trebuie sa va spuna „bine ati venit.”
          Intr-un astfel de program vei putea mai usor sa-ti gasesti locul. Multe dintre programe ofera un calendar de activitati si o trecere a ta prin mai multe departamente. Daca inca nu stii ce profil de cariera sa-ti alegi, cauta cu atentie acest tip de program. Stim ca pana acum ti-ai petrecut timpul facand ce ai vrut, cand ai vrut, cum ai vrut. Acum ai posibilitatea sa alegi ceea ce vei face cativa ani de acum incolo si, mai ales, ai posibilitatea sa te uiti la echipe, la profilele departamentelor: care sunt mai dinamice sau mai „asezate”. Descopera ce loc ti se potriveste si in ce echipa ti-ar placea sa lucrezi.
          OK. Sa presupunem ca sugestia mea a fost ascultata si esti deja intr-un astfel de program. Stii sa asculti, sa formulezi si sa extragi concluziile necesare. Mai mult, ai inteles de ce oamenii, atunci cand muncesc impreuna si depind unii de altii, sunt punctuali. Noii tai colegi nu vin toti la 9 la birou numai pentru ca nu au somn, sau pentru ca asa scrie in Regulamentul angajatorului. Ei vin din respect pentru ei, pentru clientii organizatiei din care fac parte dar si pentru colegii lor: rezultatele fiecaruia depind de prezenta lor activa.
          Dar, mai presus de toate fii relaxata/ relaxat si intelege ce se intampla acolo! Pune intrebari si afla raspunsuri! De cele mai multe ori va trebui sa-ti pui tie aceste intrebari si sa afli singur raspunsul. Insa ceea ce vei castiga in acest program va fi important, mai important decat timpul alocat sau o eventuala vacanta neconsumata asa cum ti-ai dorit.



Sursa:


Data postării: 27.06.2005
Vizualizări: 3.106

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.