Start reusit la interviu - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

Start reusit la interviu

Autor: Maria Chiujdea

         Pe baza interviului de anagajare s-au creat mituri: mitul norocului: iei job-ul daca ai noroc sa te placa intervievatorul, daca esti inspirat, daca il prinzi intr-o pasa buna ori se stabileste intre tine si intervievator o legatura mai speciala atunci cand afla ca aveti experiente comune; mitul tracului: daca ai emotii vei esua, timizii rateaza interviul; mitul raspunsurilor potrivite: trebuie sa dai raspunsuri bune ca sa treci de interviu. Sa demontam miturile ca sa vezi cum te poti prezenta!
          Ce sa faci tu pentru interviu
          Inainte de orice interviu, asigura-te ca ai informatii despre firma la care vrei sa fii angajat. Informatiile necesare le poti gasi, de regula, pe internet. Cauta date generale despre firma sau companie: tipul si profilul firmei sau al companiei, produsele si seriviciile pe care le ofera si pietele de desfacere interne sau internationale.
          Abia apoi, in functie de profilul companiei, poti sa-ti alegi tinuta. Imbraca-te decent cu un pantalon si camasa sau cu fusta care sa treaca putin de genunchi. Evita culorile tari, rosu aprins de exemplu, si nu purta materiale transparente sau mulate. O alegere neinspirata e sa te prezinti cu un decolteu si un machiaj strident.
          Pasul urmator e sa raspunzi intrebarilor angajatorului. Ce ai tu de facut e sa fii onest si sa dai raspunsuri despre ce te caracterizeaza pe tine in viata profesionala sau in experienta de studiu. Evita sa folosesti exemple din viata ta personala, cum ar fi experientele din familie.
          Nu exista intrebari standard pentru un interviu, dar trebuie sa fii pregatit sa vorbesti despre realizari si despre nereusite. Anagajatorul te va intreba prin ce situatii dificile ai trecut si cum le-ai rezolvat. Retine ca nu exista o reteta a raspunsurilor la astfel de intrebari! Situatiile dificile difera de la o persoana la alta. E motivul pentru care tot ce trebuie sa faci tu la interviu e sa te descrii prin exemplele cele mai apropiate tie.
          Intervievatorul va dori sa stie de ce situatia prezentata de tine a fost dificila, care au fost urmarile si ce invataminte ai tras. Raspunde sincer si spune de ce ai ajuns in situatia respectiva. De exemplu, daca nu ai reusit sa termini un proiect la timp din cauza ca nu ai facut o planificare a muncii, recunoaste. Concentreaza-te sa ii transmiti angajatorului motivul pentru care o astfel de situatie nu se va repeta: vei respecta termenele pentru ca acum iti stabilesti norme pentru fiecare zi.
          Evita raspunsurile dezirabile, adica nu spune ce crezi tu ca ar fi mai potrivit sa auda angajatorul. Angajatorul recunoaste raspunsurile dezirabile. Daca la intreviu ti se prezinta o situatie de criza, in care toti angajatii sunt rugati sa mai lucreze 10 ore si ti se spune ca nu veti fi platiti, va trebui sa raspunzi daca ramai. Raspunsul dezirabil e “Bineinteles ca raman!”. In astfel de situatii candidatii se diferentiaza cand raspund la intrebarea „De ce?”. Un raspuns afirmativ justificat poate fi „Da, pentru ca imi place munca mea”, unul dezirabil va fi motivat: „Pentru ca sta toata lumea stau si eu”.
          Ce e greu sa le spui la interviu
          Nu-ti fie teama sa spui ca ai avut probleme de sanatate, ca ti-ai dat demisia sau ca nu ai experienta. Cum te recomanzi in astfel de situatii? Important e sa lasi angajatorul sa vada ca ai calitatile necesare pentru a lua decizia corecta. Daca ai fost bolnav, ai stat trei luni acasa, ti-ai rezolvat problema si apoi ai revenit, e mai bine ca ai plecat. Ai stat acasa, pana ti-ai revenit si acum poti munci din nou in loc sa te fi dus la serviciu si sa fi avut nerealizari din cauza ca sanatatea nu ti-ar fi permis sa lucrezi.
          In situatia in care ti-ai dat demisia pentru ca nu te-ai integrat in colectiv sau pentru ca ai considerat ca nu te potrivesti culturii firmei sau mediului de lucru, e indicat sa spui unde crezi ca te-ai potrivi mai bine si de ce.
          Daca nu ai mai lucrat niciodata si nu ai experienta nu e o problema. Un consultant trebuie sa evalueze daca esti hotarat sa inveti sa lucrezi. E recomandat ca tinerii care nu au experienta sa se orinteze spre multinationale pentru ca fac training-uri cu studentii, spre internship practica pe care o poti face in interiorul unei companii si spre programe de management trainee, unde cei mai buni studenti din universitatile din tara sunt selectati sa lucreze sase luni in departamente diferite din cadrul unei companii si au posibilitatea sa aleaga departamentul in care vor ramane sa lucreze la finalul celor sase luni.
          Si joburi pentru timizi!
          Daca nu te potrivesti profilului de candidat cu foarte bune abilitati de comunicare si carisma de leader, nu e o problema. Un consultant nu respinge un candidat timid care are cunostintele necesare. Nu il recomanda pentru un post in vanzari sau in relatii cu clientii, ci il poate reorienta spre back office, adica lucrul cu calculatorul, cu documente, munca in care nu trebuie sa dovedeasca aptitudini de relationare, ci doar sa aiba cunostintele necesare si capacitatea de a lucra.
          Ce sa stii despre un intervievator
          Un interviu ar trebui sa dureze cel putin o jumatate de ora. E posibil ca angajatorul sa considere inca de la inceput ca persoana pe care o intervieveaza nu e potrivita, dar va acorda timp candidatului, urmand sa ii dai de inteles candidatului ca e nepotrivit pentru ca, altfel, se creeaza anumite asteptari.
          Oamenii din recrutare le spun candidatilor respinsi ca acel client pe care il reprezinta are nevoie de o persoana cu un anumit profil si ca trebuie sa gaseasca un candidat cu acele calitati. Daca un candidat s-ar potrivi pe un alt domeniu ar putea fi reorientat. Candidatilor admisi le spune ca vor primi un telefon prin care sa ii anunte cand sa se prezinte la interviu la client. Exista si situatia in care nu s-a hotarat in privinta unui candidat. I se va spune cand a inceput procesul de selectie si cand se incheie si ca va primi raspunsul intr-un anumit timp de la incheierea procesului de selectie. Trebuie sa fii pregatit si pentru situatia in care nu vei mai fi cautat dupa interviu. Vei fi anuntat in timpul interviului ca doar candidatii selectati vor fi contactati.
          „O clipa, va rog!”, „Va rog sa-mi acordati putin din timpul dumneavoastra!”
          Sigur ai cerut cuiva macar o data sa iti acorde cateva unitati, chiar mult mai mici de timp ca sa te exprimi, sa vorbesti despre tine, sa intrebi ceva, sa primesti o explicatie.
          Retine ca orice interviu ar trebui sa dureze minimum o jumatate de ora. La interviu ai o jumatate de ora in care merita sa spui ce dai tu mai bun pentru firma la care vrei sa fii angajat. Timpul de interviu tine cu tine!



Sursa:


Data postării: 18.07.2005
Vizualizări: 7.558

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.