Europass-ul, primul tau pas(s) spre Europa
Autor: Maria Olteanu
Fie ca planuiesti sa te inscrii intr-un program educational sau de munca, fie ca iti cauti un job sau incerci sa capeti experienta in Europa, este foarte important sa lasi sa iti fie intelese cat mai clar abilitatile si competentele. Raspunzand acestei nevoi, in februarie 2005 a fost lansata la Luxembourg o noua initiativa europeana in materie de mobilitate a fortei de munca: Europass-ul. Acest set de documente reprezinta pentru cei care doresc sa lucreze in spatiul european o modalitate de a-si dovedi calificarile. Europass-ul este un pas concret si foarte important spre o educatie superioara europeana comuna si o piata a muncii cu adevarat unita in U.E. Scopul Europass-ului este sa contribuie la cresterea mobilitatii in U.E prin facilitarea intelegerii calificarilor si competentelor in situatii de mobilitate, fie in interes educational sau de munca. In ceea ce priveste mobilitatea profesionala, Europass usureaza comunicarea intre aplicant si angajator, deoarece elementele sale se concentreaza asupra abilitatilor aplicantului si au acelasi format in toate limbile europene. Europass promoveaza si mobilitatea educationala si profesionala, sporindu-i valoarea prin intermediul Mobilipass-ului si facilitand comunicarea in procedurile de admitere pentru aplicantii in scopuri educationale sau de formare profesionala.
Cu toata noutatea initiativei, nici unul dintre documentele componente nu este nou. Insa, prin reunirea acestora intr-un cadru unic si sub o sigla unica, ele vor deveni mai usor accesibile, mai cunoscute si mai eficient de gestionat. Cel mai cunoscut document este CV-ul in varianta europeana, care a patruns si este utilizat si in Romania de ceva vreme. Varianta ce va fi integrata in Europass este usor simplificata din punct de vedere al terminologiei, fiind completat de catre persoana interesata. Mobilipass-ul inlocuieste Europass-training-ul si va inregistra toate experientele de mobilitate transnationala care satisfac cateva criterii de calitate, avand avantajul ca permite o descriere mai detaliata a experientei de mobilitate, continutul sau nefiind completat de catre detinator, ci de catre organizatiile implicate in schimb.
Exista, totusi, si critici la adresa noului Europass. Vocile critice sustin ca, desi, teoretic, initiativa este un lucru bun, nu este clar ce aduce exact in plus si care va fi efectul sau practic. De exemplu, institutiile de invatamant ar trebui sa ofere absolventilor un supliment de diploma, intr-o maniera standard, care sa corespunda suplimentelor de diploma acordate peste tot in Uniunea Europeana, practica inca neincetatenita in Europa, cu exceptia Tarilor Nordice. Ele sustin ca problema principala o reprezinta realizarea de diplome academice similare pe tot cuprinsul spatiului european, care sa poata fi usor de citit si sa asigure comparabilitate.
Cum il poti gasi? Facand o vizita la urmatoarea adresa web: europass.cedefop.eu.int, de unde vei putea descarca toate partile sale componente pentru o completare ulterioara, sau le poti completa online (pe cele care pot fi completate de catre aplicant), urmand ca ele sa iti fie trimise in varianta completata pe adresa de mail. Din cele 5 documente componente ale Europass-ului, 2 trebuie completate de catre candidat (CV-ul Europass si Certificatul de competente lingvistice), celelalte 3 fiind completate de catre organizatiile abilitate in acest sens (Suplimentul la atestatul profesional, Anexa administrativa la diploma si Mobipass-ul).
Cele 5 documente care compun Europass-ul sunt:
Cv-ul Europass iti permite sa iti faci vizibile aptitudinile si calificarile, acestuia putandu-i fi atasate alte documente din componenta Europass-ului.Acesta inlocuieste CV-ul european lansat in 2002.
Certificatul de competente lingvistice Europass iti permite descrierea abilitatilor lingvistice personale, vitale pentru studiul si lucrul in Europa. Certificatul lingvistic Europass a fost dezvoltat de Consiliul Europei ca parte a Portofoliului lingvistic european, care mai contine si o biografie lingvistica si un dosar cu documente relevante in acest sens.
Mobipass-ul (Europass mobility) se adreseaza oricarei persoane beneficiare a unei experiente de mobilitate, indiferent de varsta si de nivelul de educatie. Acest document contine inregistrarea oricarei perioade de timp petrecute de o persoana in alta tara europeana in scop de studiu sau de lucru (angajarea intr-o companie, un program academic ca urmare a unui program de schimb, voluntariatul intr-un ONG). Respectiva experienta de mobilitate este monitorizata de doua institutii partenere: una din tara de origine si alta in tara gazda, ambele organizatii fiind de acord cu scopul, continutul si durata experientei.
Suplimentul la atestatul profesional poate fi obtinut de persoanele care detin un certificat de educatie si formare profesionala. Acesta include informatii care se adauga celor deja incluse in certificatul original, facandu-le mai usor de inteles, in special angajatorilor/institutiilor din afara tarii emitente. Informatia din acest document este oferita de autoritatile de certificare relevante, obtinandu-se de la autoritatile ce emit certificatul vocational. Acesta nu este insa un inlocuitor al certificatului original, nici o modalitate automata de obtinere a recunoasterii. Documentul va inlocui Europass-Formare, care este utilizat de 5 ani.
Anexa administrativa la diploma (model unic european) se elibereaza absolventilor de studii superioare impreuna cu nota sau cu diploma. Prin aceasta este asigurata o mai buna intelegere a calificativelor din invatamantul superior, mai ales in afara tarii unde au fost obtinute. Acest document a fost dezvoltat de Consiliul Europei si UNESCO. Acesta nu reprezinta un inlocuitor al diplomei originale sau un garant total al recunoasterii, putandu-se obtine de la institutia de invatamant superior care elibereaza diploma sau nota originala.
Initiativa este binevenita in randul angajatorilor, care apreciaza aceasta initiativa a Comisiei Europene, cel mai eficient instrument fiind pentru ei CV-ul standardizat, care le permite sa evalueze comparativ potentiali lucratori din diverse state membre sau in curs de aderare la Uniunea Europeana. Previziunile Comisiei Europene in ceea ce priveste folosirea acestui document sunt optimiste: pana in anul 2010, se va ajunge la 3.000.000 Europass-uri. Calculele iau in considerare numai documentele Europass care sunt eliberate cetatenilor de institutiile competente (Certificatul Suplimentar, Suplimentul de Diploma Europass si Mobipass-ul), fara a lua in calcul numarul mare de persoane care folosesc doar CV-ul Europass si Certificatul de competente lingvistice, prin accesarea lor directa in cadrul portalului mai sus mentionat.
Asigura-te, deci, ca, indiferent de experienta europeana, educationala sau profesionala pe care o vei avea, vei fi in posesia acestui document. In viitor, el va avea cu siguranta un cuvant greu de spus despre tine.
Sursa:
Data postării: 27.06.2005
Vizualizări: 3.384
Înapoi la articole
|