Elaborarea noului regulamentului şcolar nemulţumeşte sindicatele din învăţământ
Autor: Dana Puscoci
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământul (FSI) „Spiru Haret” au reproşat Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEdC) faptul că nu a consultat sindicatele în elaborarea proiectului de regulament şcolar. Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că ministerul nu avea obligaţia să facă acest lucru.
FEN a criticat modul în care Ministerul Educaţiei şi Cercetării a elaborat regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, şi anume fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ în comisiile tehnice de lucru şi în Comisia de dialog social. „Federaţia Educaţiei Naţionale îşi exprimă totalul dezacord faţă de modalitatea în care Ministerul Educaţiei şi Cercetării continuă să mimeze relaţia de parteneriat social”, se precizează într-un comunicat al federaţiei.
Aceeaşi manieră a fost adoptată şi în cazul iniţierii OUG 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, deşi există reglementări legale privind iniţierea şi elaborarea actelor normative, susţine sursa citată. „Ne îngrijorează precedentul astfel creat, cu atât mai mult cu cât se are în vedere elaborarea proiectului Legii privind descentralizarea învăţământului preuniversitar, lege de o importanţă capitală pentru viitorul învăţământului românesc”, susţin sindicaliştii din învăţământ.
În cazul în care, MEdC nu va ţine cont şi de părerea sindicaliştilor în elaborarea unor astfel de acte legislative de maximă importanţă, „îşi va asuma întreaga responsabilitate a urmărilor acestei maniere de acţiune”, a ameninţat FEN.
Aurel Cornea, preşedintele FSLI, a declarat, în replică, că ministerul nu este obligat ca, în această fază a proiectului de act normativ, să ceară opinia sindicatelor. „Este firesc ca MEdC să elaboreze singur acest regulament, este de datoria lui, dar deocamdată materialul este în fază de redactare, urmând apoi să ne consulte şi pe noi”.
Şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământul (FSI) „Spiru Haret” a declarat că va contesta noul regulament şcolar dacă acesta conţine prevederi care, din punctul de vedere sindical, ştirbesc drepturile angajaţilor din învăţământ. Deoarece nu li s-a dat posibilitatea să-şi exprime opinia cu privire la noul regulament şcolar cât timp acesta era în lucru, sindicaliştii de la „Spiru Haret” spuneau că îşi rezervă dreptul de a-l contesta, chiar şi după intrarea sa în vigoare, prin toate mijloacele legale de care dispun.
„Nu este prima dată când instituţia guvernamentală «joacă la două capete» în relaţia cu organizaţiile sindicale din domeniu... Deşi am fost asiguraţi, în repetate rânduri, că sindicatele vor fi consultate şi se va ţine seama de punctul lor de vedere în elaborarea actelor normative care vizează fucţionarea sistemului educaţional românesc, conform prostului obicei al Ministerului Educaţiei, suntem puşi, din nou, în faţa faptului împlinit”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei. „Suntem conştienţi că organizaţiile sindicale nu au ca menire elaborarea şi aplicarea politicilor educaţionale în România. Dar sindicatele sunt cele care reprezintă interesele angajaţilor din învăţământ şi, în această postură, ministerul de resort are obligaţia de a ne consulta în momentul în care adoptă reglementări care, într-un fel sau altul, afectează drepturile şi obligaţiile membrilor noştri”, se mai arată în acelaşi comunicat.
Noul regulament şcolar ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2005.
Sursa:
Data postării: 29.08.2005
Vizualizări: 2.811
Înapoi la articole
|