Cum sa aplici la o universitate din SUA - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

Cum sa aplici la o universitate din SUA

Autor: Mihaela Bratu

         Colegiile si universitatile din Statele Unite ale Americii sunt tentante pentru majoritatea tinerilor romani care doresc sa invete intr-un mediu academic modern si sa „guste” modul de viata american.
         
         
          Iata cateva detalii de care trebuie sa tineti cont inainte si dupa ce va hotarati sa aplicati la una dintre aceste institutii de invatamant. Universitatile din SUA sunt independente si isi stabilesc fiecare propriile reguli de admitere. Astfel, cerintele programelor individuale de pregatire din fiecare scoala variaza.
          Pasii care trebuie urmati in procesul de aplicare sunt: obtinerea informatiilor despre institutiile care ofera programul de pregatire pe care doriti sa-l urmati, trimiterea de scrisori catre institutiile selectate in vederea obtinerii formularului de inscriere si a altor informatii suplimentare, completarea formularului si trimiterea acestuia impreuna cu celelalte documente necesare, plata taxei de admitere.
          Pentru a localiza institutiile care ofera programul cautat de dumneavoastra folositi ghidurile de referinta din domeniu, precum Peterson’s Guide, The College Handbook, Lovejoy’s College.
          Alegeti cateva institutii si scrieti la departamentul de admitere al acestora pentru a obtine informatii si formulare de admitere.
          Institutiile de invatamant din SUA primesc multe cereri si adesea nu pot admite toti candidatii calificati.
          Precizati domeniul care va intereseaza si diploma pe care doriti sa o obtineti (licenta, master sau doctorat).
          Scrieti clar numele si adresa dumnea-voastra pe toate aceste scrisori. Nu aveti nevoie de numele sefului de departament sau al unui profesor pentru a obtine aceste informatii.
          Cititi cu atentie toate materialele primite pentru a vedea daca va este oferit programul pe care il doriti, daca indepliniti un minim de cerinte academice, daca se ofera ajutor financiar pentru programul propus de dumneavoastra si daca puteti sa va incadrati in termenele limita. Completati formularele de aplicatie lizibil si cu atentie. Dati acelasi nume pe formularele de aplicatie ca si pe intreaga corespondenta. Daca unele acte sunt eliberate pe un alt nume, indicati acest lucru in formularele de admitere. Completati toate formularele primite si trimiteti-le impreuna cu toate actele cerute de universitatea respectiva. Daca vi se cere o taxa de admitere, trimiteti un cec cu suma necesara in dolari impreuna cu actele cerute.
          Cea mai mare parte a institutiilor nu va vor procesa dosarul fara sa platiti taxa. Trimiteti foile matricole in limba romana si traducerea legalizata in limba engleza. Documentele oficiale trebuie sa aiba stampila scolii si semnatura persoanei autorizate. Nu se accepta fotocopiile decat daca sunt legalizate. Vi se pot cere foile matricole de la toate institutiile absolvite iar acestea trebuie sa contina lista cursurilor urmate, notele si diplomele acordate.
          Inscrieti-va cat mai repede posibil pentru testele TOEFL, GRE sau GMAT sau alte teste necesare si asigurati-va ca rezultatele vor fi trimise institutiilor la care ati aplicat.
         
          Testul TOEFL (The Test of English as a Foreign Language)
         
          Scopul testului TOEFL este de a evalua competenta lingvistica a celor care nu sunt vorbitori nativi de limba engleza. Acesta este un test grila standardizat care se sustine intr-o singura sedinta de aproximativ trei ore. Abilitatile masurate in cadrul testului sunt capacitatea de a intelege conversatii si texte scrise in limba engleza, inclusiv capacitatea de a redacta un text in limba respectiva - TWE (Test of Written English). Sectiunile testului TOEFL sunt: Listening Comprehension - testeaza capacitatea de a intelege engleza vorbita; Structure and Written Expression- testeaza capacitatea de a recunoaste limbajul potrivit pentru engleza scrisa standard; Vocabulary and Reading Comprehension - testeaza capacitatea de a intelege materiale scrise in limba engleza si Writing Test - testeaza capacitatea de a scrie in limba engleza. Pentru informatii suplimentare referitoare la acest test, puteti consulta pagina web www.toefl.org.
         
         Testul GRE (The Graduate Record Examination)
         
          Acest test ofera institutiilor de invatamant superior din SUA posibilitatea de a face o selectie a candidatilor la programele de studii postuniversitare (Master's Degree). Scorurile obtinute impreuna cu rezultatele din timpul facultatii determina potentialul candidatului. Testul GRE are doua componente: GRE General Test si GRE Subject. Multe universitati considera aceste teste drept conditii de admitere. GRE General Test este conceput pentru a aprecia competenta verbala, cantitativa si analitica si contine sapte sectiuni dintre care una experimentala care nu se puncteaza.
          Testele GRE Subject sunt concepute pentru a aprecia cunostintele si capacitatea de intelegere a candidatilor pe domenii specifice. Testele se adreseaza candidatilor care au o diploma universitara in domeniul respectiv. Exista 17 astfel de teste grila care se sustin pe calculator. Pentru informatii suplimentare puteti consulta site-ul www.gre.org.
         
         Testul GMAT (The Graduate Management Admission Test)
         
          Testul GMAT este conceput pentru aprecierea abilitatilor verbale si matematice ale studentilor care vor sa abordeze un program avansat in domeniul economic, in special programele MBA (Master of Business Administration).
          Testul consta in opt sectiuni cronometrate separat si se sustine pe calculator. Informatii suplimentare puteti gasi pe pagina web www.gmat.org.
         
         Drumul pe care il urmeaza aplicatia:
         
          1. Studentul sau un reprezentant al acestuia solicita formularele de aplicatie.
          2. Sunt trimise buletinele informative, formularele de aplicatie si formularele de ajutor financiar.
          3. Formularele completate si semnate de catre student se trimit la universitate impreuna cu taxa de admitere care nu este returnabila.
          4. Aplicatia este codificata intr-un calculator, intr-un program special creat pentru a evita pierderea informatiilor.
          5. Formularele si celelalte documente sunt pastrate intr-un dosar in biroul comisiei de admitere.
          6. Pe masura ce ajung si celelalte documente, acestea sunt inregistrate in acelasi dosar. Este foarte important ca numele studentului sa fie scris in acelasi fel pe toate documentele astfel incat toate actele sa se potriveasca cu formularul de admitere. In cazul unei schimbari de nume sau a unor greseli in redactarea actelor personale, studentul trebuie sa anunte comisia de admitere pentru a se evita confuziile sau neintelegerile.
          7. Persoana care evalueaza dosarul va analiza documentele originale (acolo unde este posibil) sau copii atestate/legalizate. Foile matricole trebuie sa contina cursurile urmate si notele obtinute. Daca acestea sunt in alta limba decat engleza, se vor trimite si traducerile lor legalizate.
          8. Un aplicant care nu este vorbitor nativ de limba engleza va trebui sa trimita rezultatele de la testul TOEFL. Celelalte teste necesare vor fi specificate in functie de universitate si de programul ales.
          9. Persoana care evalueaza dosarul va analiza cronologic educatia aplicantului. Daca exista goluri intre perioadele de scolarizare, acestea trebuie justificate.
          10. In cazul ajutorului financiar, formularele trebuie completate cu acuratete iar selectia se face inaintea celei pentru admitere.
          11. Daca lipsesc anumite acte din dosar, persoana care il evalueaza va contacta aplicantul sau pe reprezentantul acestuia pentru a-l instiinta de ce materiale mai este nevoie pentru evaluarea finala.
          12. Cand dosarul este complet, biroul de admiteri anunta aplicantul cu privire la decizia luata.



Sursa:


Data postării: 22.08.2005
Vizualizări: 4.221

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.