Confederatiile sindicale cer majorarea salariului minim pe economie
Autor: Dana Puscoci
Confederatiile sindicale au solicitat Guvernului stabilirea politicilor salariale si fiscale pentru anul 2006, respectiv stabilirea unei politici clare in privinta salariului minim pe economie, astfel ca pana la momentul integrarii Romania sa aiba un salariu minim pe economie apropiat de nivelul din tarile membre UE.
Liderii celor patru confederatii sindicale reprezentative la nivel national - CNSRL Fratia, Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si CNS Cartel Alfa - vor majorarea salariului minim pe economie la cel putin 430 de lei noi (4.300.000 de lei vechi), fata de 330 de lei noi (3.300.000 de lei vechi) cat este in prezent.
„Un salariu minim care sa asigure un nivel de trai decent nu este un moft al confederatiilor sindicale, ci o conditie pe care trebuie sa o indeplinim, daca vrem ca Romania sa fie acceptata in Uniunea Europeana” a declarat, liderul CNLSR-Fratia, Marius Petcu, intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta.
Cresterea salariului minim este posibila, daca se au in vedere indicatorii economici si sociali, cum ar fi rata inflatiei, rata reala a cresterii economice si productivitatea muncii, este de parere liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu. El a argumentat solicitarea prin cresterea valorii cosului minim lunar la peste 400 de lei, dar mai ales a nivelului de saracie in care traieste o treime din populatia tarii. Potrivit lui Hossu, aproximativ 30% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie.
Sindicalistii sustin ca politica de blocare a cresterii salariului minim trebuie sa inceteze. „Romania se confrunta deja cu grave probleme generate de aceasta abordare paguboasa. Pe langa cresterea gradului de saracie in randul salariatilor, demonstrata si de datele statistice care arata o crestere a nivelului de acordare a ajutoarelor sociale de circa cinci ori de la un an la altul, constatam si evolutii negative pe piata fortei de munca. Migrarea lucratorilor romani spre pietele din tarile Uniunii Europene este un efect direct al politicii salariale promovate pana in prezent, care a transformat Romania intr-o piata total neatractiva si care are influente inclusiv asupra veniturilor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale”, a declarat Hossu.
Liderul sindical a mai precizat ca, potrivit statisticilor actuale, in jur de un milion de salariti muncesc la negru in Romania. Cei care nu muncesc la negru prefera sa munceasca in strainatate.
„Situatia dificila cu care se confrunta Romania la acest moment este generata, pe de alta parte, si de modificarile frecvente ale politicii fiscale si de lipsa unei strategii pe termen lung, care fac imposibile predictiile in acest domeniu. Lipsa de predictibilitate in ce priveste impozitele directe sau indirecte (cum este TVA) afecteaza deopotriva mediul de afaceri, stabilitatea locurilor de munca si implicit nivelul de trai al salariatilor romani”, au mai precizat liderii sindicali. Acestia solicita Guvernului ca bugetul de stat de anul viitor sa fie construit pe o contributie a cel putin sase milioane de salariati, si nu cinci cat este in prezent.
Potrivit datelor BNS, evolutia productivitatii muncii(calculata ca PIB/salariat) si evolutia salariului minim real fata de anul 2000, arata in felul urmator:
(sursa:BNS)
Romania se afla in coada clasamentului tarilor membre si candidate la Uniunea Europeana in ceea ce priveste salariul minim pe economie.
Graficul de mai jos surprinde diferentele intre nivelurile salariului minim in tarile membre UE si cele trei state candidate, exprimate atat in Euro, cat si la paritatea puterii de cumparare.
Tariceanu le-a propus sindicatelor un „pact fiscal”
Raspunzand solicitarilor organizatiilor sindicale si patronale, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a invitat la discutii pe reprezentantii acestora pentru a le propune „un pact fiscal”, prin care acestia sa sprijine actiunile autoritatilor de elaborare a unui cadru fiscal stabil, care sa conduca la crearea mai multor locuri de munca bine platite si la reducerea evaziunii fiscale.
„Avem nevoie de locuri de munca bine platite. Pentru aceasta, dorim o legislatie fiscala care sa permita intreprinderilor sa functioneze, sa creasca dupa ani lungi de inflatie, in care s-a produs o acuta decapitalizare. Acesta este unul din obiectivele pe care le-am urmarit in momentul introducerii cotei unice de impozitare. Pe masura ce intreprinderile vor deveni mai puternice, vor avea nevoie sa angajeze forta de munca mai numeroasa si o vor putea plati mai bine. Este in interesul tuturor”, a afirmat primul-ministru in cadrul intalnirii cu sindicatele.
El a anuntat ca o echipa condusa de ministrul de stat Gheorghe Pogea va pregati un plan de masuri privind reducerea evaziunii fiscale pe piata muncii, pentru aplicarea caruia fiind nevoie si de sprijinul sindicatelor si patronatelor.
Conform termenelor prevazute de actele normative in vigoare, proiectul bugetului public pentru anul 2006 trebuie inaintat Parlamentului pana la data de 15 octombrie 2005. (sursa:BNS)
Sursa:
Data postării: 26.09.2005
Vizualizări: 5.322
Înapoi la articole
|