Cariere in administratia publica - Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”
Autor: Maria Olteanu
V-ati gandit vreodata la o cariera in administratia publica? Pentru cei ce cred ca o cariera de management intr-o multinationala este reteta cea mai buna a reusitei profesionale, Guvernul Romaniei a conceput o alternativa provocatoare: cariera de manager public. Nu va ganditi la functionarul intotdeauna nu dragut si de care treceti cu greutate. Managerul public ar trebui sa fie un personaj cheie in reforma administratiei publice, un suflu nou in administratia publica. Profilul managerului public: e tanar/tanara sub 35 ani, vorbeste fluent cel putin o limba de circulatie, a studiat la o universitate de prestigiu din strainatate, are o viziune noua despre management si ar putea contribui substantial la reforma institutiilor statului.
Cum a aparut ideea de manager public? Pentru ca in Romania reforma administratiei publice este in plina desfasurare, s-a conturat din ce in ce mai mult necesitatea unor manageri publici capabili sa promoveze reforma institutionala. Raspunzand nevoii de profesionalizare a corpului functionarilor publici si in vederea crearii unui serviciu public modern, transparent, eficient si responsabil, in 2004 a fost lansat Programul Bursa Speciala „ Guvernul Romaniei”. Acest program are menirea de a finanta burse substantiale pentru tinerii romani care doresc sa studieze in universitati de prestigiu din strainatate in domenii conexe administratiei publice, in baza unui contract prin care se angajeaza sa ocupe pozitii manageriale in sectorul public pentru o perioada determinata de timp. Totodata, proiectul e menit sa actioneze impotriva fenomenuului de „exod al creierelor”, prin investitia in capitalul intelectual. Cadrul legislativ ce reglementeaza acest program este unul amplu.
De unde vin banii? Principalul finantator al proiectului este Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, co-finantator fiind Reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care asigura eficienta, transparenta, responsabilitatea si neutralitatea politica a programului.
Cine sunt beneficiarii? Cetatenii romani avand domiciliul in Romania, cu varsta pana la 35 ani la data depunerii dosarului, care se angajeaza sa desfasoare activitate in sectorul public dupa absolvirea studiilor sponsorizate prin aceasta bursa. Bursa se acorda unei persoane o singura data in viata, pentru efectuarea urmatoarelor forme de studiu:
- Studii universitare, pe o perioada de maxim 5 ani;
- Studii de masterat, pe o perioada ce nu poate depasi doi ani;
- Studii de doctorat, pe o perioada de pana la 4 ani;
Care sunt domeniile de studiu pentru care se ofera acest tip de burse? Acestea sunt domenii conexe administratiei publice, astfel: economie, drept, studii europene, relatii publice si comunicare, administratie publica, diplomatie, studii politice, relatii internationale, inginerie, educatie, agricultura, aparare nationala, ordine publica, sociologie.
Cum se desfasoara selectia? Procesul de selectie a candidatilor se desfasoara pe baza unui concurs national de dosare, pe principiile competitiei deschise, transparentei si pe criterii de merit. Pentru constituirea dosarului se ofera consultanta din partea responsabililor proiectului Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”, intrucat s-a constatat ca tinerii nu reusesc intotdeauna sa isi puna in valoare calitatile. Dosarele se vor depune in perioada 15 octombie-22 noiembrie, in urma careia se vor selecta castigatorii celei de-a doua editii a concursului national. In prealabil se va organiza o campanie la nivel national pentru promovarea proiectului.
Care sunt beneficiile unui bursier? Trebuie sa stiti ca aceasta bursa este cea mai substantiala dintre toate bursele oferite in Romania, fiind menita sa acopere in intregime cheltuielile de studiu ale bursierilor. Sumele prevazute difera in functie de tipul de bursa, dupa cum urmeaza:
- Studii universitare, in limita maxima a sumei de 30.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 2.500 euro/luna;
- Studii de masterat, in limita maxima a sumei de 35.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 3.000 euro/luna;
- Studii de doctorat, in limita maxima a sumei de 20.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 1.600 euro/luna;
In afara de bursa propriu-zisa, programul mai prevede acoperirea cheltuielilor aferente stagiilor de studii in strainatate cazare, masa, asigurare de sanatate si un transport international anual cu avionul dus-intors, la clasa economic, in limita a maxim 1.000 euro/ luna, cu un maxim anual de 10.000 euro. Se ofera consiliere de specialitate pe toata perioada Concursului National si pe parcursul derularii proiectului, precum si repartizarea pe o functie publica de conducere sau raspundere la intoarcerea in tara.
Ce obligatii are beneficiarul bursei? Un beneficiar al acestui tip de bursa trebuie:
- Sa exprime in scris angajamentul ferm de a desfasura, ulterior absolvirii studiilor efectuate in cadrul bursei, o activitate in cadrul institutiilor publice, regiilor autonome, agentilor economici cu capital majoritar agentilor economici cu capital majoritar de stat ori in cadrul structurilor si organismelor internationale, in calitate de reprezentant al statului roman, in conditiile stabilite de lege;
- Sa mentina pe toata durata studiilor sponsorizate prin bursa cel putin calificativul „Bine”;
- Sa revina in tara in maxim o luna de la data finalizarii studiilor;
- Sa accepte repartizarea pe post stabilita in conformitate cu normele metodologice, de catre Comisia pentru Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”; beneficiarii bursei au dreptul sa refuze aceasta repartitie o singura data;
- Sa isi desfasoare activitatea in sectorul public pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani, in functie de perioada de scolarizare acoperita de bursa, ulterior finalizarii studiilor;
- Sa suporte penalizarile stabilite de lege in cazul neindeplinirii obligatiilor asumate prin contract;
Pentru mai multe informatii referitoare la Concursul National 2005, puteti vizita pagina de internet a programului: www.burseguvern.ro
Daca sunteti interesat de o cariera in administratia publica, indepliniti conditiile de mai sus, si considerati ca puteti indeplini cu succes obligatiile ce va revin, nu lasati vremea sa treaca. Incepeti sa va documentati din timp in legatura cu intocmirea dosarului, nu uitati sa mentionati activitatile de voluntariat indeplinite si lasati sa iasa la iveala calitatile de manager din dumneavoastra! Va dorim mult succes!
Sursa:
Data postării: 11.07.2005
Vizualizări: 4.964
Înapoi la articole
|