CV-ul tau e mai bun decit al lor - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

CV-ul tau e mai bun decit al lor

Autor: Maria Chiujdea

         Vrei un job de euro? Fa-ti CV-ul si da-l mai departe la angajator! Cum iti faci CV-ul? In CV trebuie sa spui despre tine cine esti, ce educatie ai si, daca ai lucrat, ce experienta profesionala ai.
         
         STRUCTURA CV-ULUI
          Orice CV trebuie sa contina: informatii personale, educatie, experienta profesionala, eventual, hobby-uri.
          La „Informatii Personale” scrie: numele si prenumele, cetatenia, data nasterii, adresa si numarul de telefon la care poti fi gasit. Nu uita numarul tau de contact pentru ca oricat de bun ar fi CV-ul tau, fara un numar de telefon nu poti fi gasit. Adauga si adresa de e-mail, in cazul in care ai una.
          Lasa un spatiu liber si continua cu „Studiile”: liceu, facultate, invatamant postuniversitar. Scoala generala nu se include in CV. Conteaza liceul si studiile care urmeaza.
         Vei scrie studiile pe care le ai in ordine invers cronologica, adica de la cele mai recente. Mentioneaza perioada in care ai urmat cursurile, institutia de invatamant si profilul sau specializarea.
          Lasi un alt spatiu si continui cu „Experienta Profesionala”, unde trebuie sa scrii activitatile profesionale tot in ordine invers cronologica: de la cel mai recent loc de munca. Trebuie sa indici perioada in care ai lucrat, compania la care ai fost angajat si postul pe care l-ai avut.
          Dupa un alineat nou, vei completa CV-ul cu informatii despre certificatele sau abilitatile tale. Trebuie sa incluzi daca ai permis de conducere, ce limba sau limbi straine cunosti si daca stii sa lucrezi cu calculatorul.
          Poti sa incluzi in CV si hobby-urile. Un consultant de la o firma de recrutare de personal spune ca e bine sa scrii hobby-uri reale. „Daca iti place sa citesti, scrie ca iti place sa citesti! Nu trebuie sa scrii ca iti place tenisul doar pentru ca tu crezi ca e mai potrivit pentru un post de manager”. Acelasi consultant spune ca mentionarea hobby-urilor e mai mult o cutuma si nu e indispensabila pentru CV: „Eu una nu mi-am trecut niciodata hobby-urile in CV”.
         
         PONTURI
         Ordinea activitatilor in CV, atat a studiilor, cat si a locurilor de munca trebuie sa fie invers cronologica. Ce faci tu in momentul de fata e important. Nu conteaza ca la al cincilea job ai fost ospatar daca acum esti director la resurse umane.
          Studentii sau absolventii fara experienta e bine sa detalieze informatiile despre educatie pentru a arata ca au incercat sa se dezvolte. Trebuie sa includa sesiuni de comunicare, practica, burse, activitati extrascolare, de exemplu daca este membru intr-o trupa de teatru.
          Vei scrie ca ai fost membru in trupa de teatru (dai si numele) si nu ca ai jucat in multe piese de teatru, adica scrii rolul tau concret si nu faci descrieri la modul general.
          Totodata e foarte important ca omul sa se „vanda” persoanelor care lucreaza in recrutare: „Chiar daca i se pare ca toata lumea face cursuri de calculator sa le treaca; daca a facut cursuri de limba straina sa treaca”.
          Cei care lucreaza si sunt implicati in mai multe proiecte vor scrie responsabilitatile principale. Nu trebuie sa scrii fiecare responsabilitate pentru ca un CV de 5 pagini nu va fi citit. Consultantul in resurse umane spune ca e important sa scrii specificul job-ului pentru ca „intr-o companie poti fi angajat ca economist si sa faci facturare, iar in alta, vanzari”.
          Scrie despre realizarile de la locul de munca pentru a arata cea mai mare reusita sau cel mai mare proiect, de exemplu „am crescut vanzarile cu 30% in ultimele 6 luni”.
          Mentioneaza daca te-ai aflat in pozitia de coordonator, precizand numarul exact al oamenilor avuti in subordine si/ sau cel mai mare buget administrat.
         
         CUM SA FIE CV-UL?
          Adevarat, clar si concis (pe scurt).
          Nu te lasa influentat de cei care spun sa treci ce vrei in CV; informatiile pot fi verificate la interviu sau la contactele tale: actuali si fosti colegi, profesori, sefi.
          Tot ce scrii va fi clar daca respecti o ordine a datelor. O firma de recrutare de personal propune succesiunea: informatii personale, care includ si datele de contact, educatie, experienta profesionala, limba straina, operare calculator si hobby-uri.
          Pentru a fi concis, foloseste verbe (sa exprimi actiuni) si evita descriere. Un CV bun are 70% verbe.
         
         DATE TEHNICE LA CV
          Poti scrie CV-ul cu corp de litera 12, font Times New Roman si cu un rand distanta intre categoriile de informatii. Pentru un CV mai mare, poti folosi si corp de litera 10 pentru a reduce numarul de pagini al CV-ului.
         OK LA CV
          Fa-ti CV-ul dupa regulile de mai sus, tinand cont de profilul tau – student sau angajat cu experienta. Iti ramane doar sa-l trimiti la angajator.



Sursa:


Data postării: 11.07.2005
Vizualizări: 8.632

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.