Biroul, a doua casă - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

Biroul, a doua casă

Autor: Dana Puscoci

         În afară de propria locuinţă, o persoană petrece cel mai mult timp la locul de muncă. Acesta devine o a doua casă, iar modul în care este aranjat este foarte important pentru a ne face să ne simţim bine. Un loc de muncă amenajat necorespunzător duce la apariţia oboselii, respectiv la reducerea capacităţii de muncă. Având în vedere aceste aspecte, apare ca deosebit de importantă problema optimizării condiţiilor de muncă, astfel încât să acţioneze pozitiv asupra angajaţilor. Factorii care influenţează condiţiile de muncă sunt clasificaţi în două categorii: factori de ambianţă fizică (iluminatul, temperatura, zgomotele) şi factori de ambianţă psihică (coloritul, muzica). Iluminatul are ca principal scop a asigura o vizibilitate suficientă fără a suprasolicita vederea. Lumina naturală este cea mai indicată, deoarece ochii sunt cel mai bine adaptaţi la aceasta. Modul de utilizare a luminii naturale poate fi stabilit prin dimensiunea ferestrelor sau prin folosirea unor jaluzele interioare sau exterioare. În cazul în care se foloseşte lumina artificială, aceasta trebuie să fie cât mai aproape de lumina naturală ca intensitate, culoare şi radiaţii calorice. Iluminatul trebuie să fie uniform astfel încât să nu se formeze un contrast între locul de muncă şi mediul înconjurător. Uniformitatea iluminării se realizează prin numărul corpurilor de iluminat şi prin amplasarea acestora.
         Culoarea mediului ambiant nu este numai un element decorativ al locului de muncă , ci determină o anumită stare psihică, având deseori legătură cu felul muncii executate. S-a constat experimental că diferitele nuanţe de culori produc reacţii psihice diferite. Din acest punct de vedere, culorile sunt împărţite în patru grupe.
         - culori calde şi culori reci, determinate de asociarea care se face între foc şi culorile roşu, portocaliu şi galben şi respectiv între apa rece şi culorile albastru şi verde.
         - culori stimulative şi culori liniştitoare: nuanţele vii şi culorile calde sunt stimulative, iar nunţele pastel şi culorile reci sunt liniştitoare.
         - culori care dau senzaţia de apăsare şi greutate, cum sunt culorile închise şi cele care nu dau ceastă senzaţie – cele deschise
         - culori care dau senzaţia de apropiere – cele închise şi calde – şi culori care dau senzaţia de depărtare – cele deschise.
         În afară de efectul psihologic, unele culori determină modificări de ordin fizilogic: de exemplu roşu stimulează presiunea sângelui şi ritmul respiraţiei, în timp ce albastru are efect invers, scăzând presiunea sângelui şi calmând respiraţia şi frecvenţa pulsului.
         Îmbinarea culorilor la locul de muncă trebuie să urmărească în principal normele utilitare şi apoi normele estetice. În general, culorile deschide reflectă lumina, iar cele închise o absorb.
         Pentru mobilierul biroului se recomandă culorile deschise; în cazul în care se folosesc culori închise, acestea trebuie lustruite.
         La serviciu, cuvântul de ordine este eficienţă. Oamenii eficienţi sunt orientaţi către obţinerea de rezultate. În planul designului interior, eficienţă se traduce prin linii drepte şi suprafeţe libere şi uşor de organizat (şi de curăţat).
         La serviciu trebuie să primeze utilitatea şi lipsa decoraţiunilor care pot conduce la ocuparea unui spaţiu necesar lucrului sau la distragerea atenţiei celor care doresc să se concentreze asupra muncii lor. Fiecare obiect trebuie să ocupe un spaţiu bine definit, toate lucrurile fiind în ordine şi uşor de găsit. Păstraţi aproape lucrurile pe care le folosiţi des (dosare, obiecte de papetărie, telefon) şi aranjaţi-le în sertare şi fişete pe cele utilizate mai rar.
         Aranjaţi facilităţile (copiator, fax, cafetieră, dulapul cu consumabile, etc.) astfel încât toată lumea să aibă acces liber la ele, fără a deranja colegii din încăpere.
         O atenţie deosebită se îndreaptă spre alegerea scaunului. O persoană care petrece 8-10 ore la birou poate suferi în timp de dureri de spate şi de afecţiuni ale coloanei. Pentru a preveni acestea, scaunul trebuie să menţină o poziţie corectă (dreaptă). Cele mai indicate sunt cele cu tetieră, care asigură astfel un confort suplimentar.
         Modul în care este aşezat calculatorul (în cazul în care există unul) trebuie gândit astfel încât să asigure poziţia optimă de lucru, lăsând totodată spaţiu pentru alte activităţi (scris/citit etc). De asemenea, în decorarea unui birou trebuiesc prevăzute şi spaţii de depozitare (dulapuri, etajere etc) pentru a evita aglomeraţia de pe suprafaţa biroului.Sursa:


Data postării: 10.10.2005
Vizualizări: 4.066

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2022 Pandora Impex SRL.