Ai emotii: ai fost "chemat" la un interviu - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

Ai emotii: ai fost "chemat" la un interviu

Autor: Dana Visoianu

         De cele mai multe ori, inaintea interviului, se aduna in stomacul tau o multime de fluturi care incearca din rasputeri sa scape de acolo. Si atat de tare dau din aripi, incat emotia ta devine tot ce conteaza. Parca nici interviul nu mai este atat de important: „Ce-o fi o fi, important este acum sa ma linistesc. Ce vor spune cei care m-au chemat daca imi vad toate aceste emotii ?”
          De partea cealalta a mesei, de regula, e cineva care nu mai are emotii. A trecut el insusi prin cateva interviuri de selectie importante si a sustinut deja cateva zeci. El nu are emotii, el are presiuni. Directorul de la Vanzari i-a spus ca are nevoie de doi oameni noi in maximum doua saptamani, insa ar fi ideal daca i-ar gasi maine.
          Pentru cei mai multi dintre noi ideea unui interviu se asociaza cu senzatia celui mai important examen din viata noastra de pana acum. Tine cont insa ca ai trecut de etapa de evaluare a CV-ului si a scrisorii de intentie, deci ai sanse sa fii aproape de ceea ce cauta angajatorul.
          Multe dintre ziarele, revistele si chiar cartile de pe piata incearca sa ajute candidatii din toata lumea sa faca fata acestui teribil moment: posibile raspunsuri pentru intrebarile capcana pe care, sigur, cel care intervieveaza le are pregatite, tactici despre cum sa nu fim prinsi pe picior gresit si despre cum sa demonstram ca noi suntem cei pe care ii cauta un angajator.
          In general, un interviu de selectie contine o secventa importanta in care se incearca validarea celor scrise in CV, adica validarea competentelor pe care declaram ca le avem sau pe care evaluatorul presupune ca ar trebui sa le avem pentru a indeplini sarcinile unor anumite joburi. Candidatul trebuie sa poata explica clar, pe scurt, fiecare element pe care il contine CV-ul sau, sa ofere detalii: in ce au constat responsabilitatile sale si cum s-a achitat de ele. Pentru partea aceasta te poti pregati bine inainte de interviu, inca din momentul in care ai pregatit CV-ul pentru aplicare. De aceea se si recomanda deseori ca inainte de a trimite CV-ul sa-l revezi si sa incerci sa-l citesti din perspectiva angajatorului la care vrei sa aplici.
          Momentului in care sunt validate parte din competentele pe care le ai, ceea ce stii sa faci, ii urmeaza partea in care cel care te intervieveaza vrea sa afle cum stii sa faci ceea ce stii: o serie de intrebari care urmaresc sa dezvaluie comportamente, trasaturi de personalitate, testarea anumitor calitati. In aceasta parte apar intrebarile despre cum te vezi sau unde peste 5 sau 10 ani, care consideri ca este cel mai important succes al tau pana la momentul acesta. Lou Adler, un guru al tehnicilor de selectie, considera ca un interviu ar trebui sa se construiasca in jurul unei singure intrebari. Candidatul trebuie sa plece intr-un periplu comunicational, de la cea mai importanta realizare a sa. Va fi meritul celui care conduce interviul sa ia candidatul din punctul de start, al celei mai mari realizari, si sa-l conduca prin modul in care a gestionat un conflict care putea sa-i pericliteze realizarea, prin anumite aspecte de planificare, prin sincope de finantare sau greseli in gestionarea echipelor.
          Atunci cand te intreaba cu cel fel de oameni iti place sa lucrezi, intervievatorul incearca sa inteleaga care sunt valorile in care crezi si ce te motiveaza. Cand iti cere sa descrii care a fost una dintre initiativele tale de imbunatatire a ceea ce se intampla in organizatia ta, vrea sa vada cat de bine ai stiut sa-ti comunici ideile, sa argumentezi propunerea, daca ea a fost adoptata sau nu si cum ai reactionat tu la succes sau la insucces. Un obstacol in calea proiectelor unui angajat poate fi un factor demotivator si, atunci cand vei fi intrebat cum ai procedat in fata unui obstacol, el vrea sa vada cat esti de hotarat sa-ti atingi obiectivele, cum abordezi o problema si cum alegi strategia potrivita, cu alte cuvinte, daca poti sa construiesti mecanisme automotivante. Pentru toate acestea te poti pregati dinainte iar fluturii vor fi mai putini si abia daca vei simti o usoara falfaire.
          Ceea ce tin sa-ti spun neaparat este ca cel care cauta un angajat potrivit este la fel de motivat ca si candidatul, daca nu mai motivat, pentru un interviu care sa ofere o solutie de ocupare a unui post vacant. Atunci cand stai in fata lui trebuie sa stii ca el a alocat deja timp pentru intelegerea postului, pentru formularea anuntului de angajare, a primit si a citit zeci de CV-uri. Cel care sustine interviul te va ajuta sa treci peste emotiile de la inceput pentru ca vrea sa ajunga la tine, la ceea ce stii sa faci si la modul in care stii sa te comporti. Pregatirea ta inseamna sprijin pentru el caci o ora de interviu nu poate oferi siguranta unei bune alegeri, nici macar cu o reteta exceptionala de interviu.
          Cel care cauta un angajat potrivit va fi in sala de interviu pentru tine, pentru a-ti oferi oportunitatea de a demonstra ca tu esti alesul. De aceea este bine sa te pregatesti inainte, sa te gandesti la ceea ce vei spune cand ti se vor cere descrieri de situatii sau de proiecte, si chiar sa pui pe hartie posibile raspunsuri. Ca manager de resurse umane, pot confirma ca structurat sau semistructurat, interviul de selectie este destul de subiectiv si un candidat nepregatit, aflat „in trecere, pe acolo ...” este putin motivant pentru cel care i-a acordat deja Oportunitatea. Poate chiar acea oportunitate pe care unii o asteapta toata viata: „once in a life ...”



Sursa:


Data postării: 04.07.2005
Vizualizări: 6.093

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.