„Au pair” în Marea Britanie - articole - munca.ro
Pagina principală |  Articole |  Ştiri |  Resurse |  Condiţii |  Servicii angajatori |  Contact
 Imobiliare  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Ştiri  | Culinare  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Meteo  | Calendar  | Ziare 
Articole

„Au pair” în Marea Britanie

Autor: Dana Puscoci

         Marea Britanie, ţara de peste Canalul Mânecii, este un spaţiu în care mulţi români visează să muncescă şi chiar să se stabilească şi să-şi întemeieze o familie. Şi mulţi chiar au reuşit.
          Marea Britanie nu este semnatară a Acordului de la Schengen, astfel că cetăţenii extracomunitari şi cei din afara Spaţiului Economic European au nevoie, pentru a desfăşura activităţi profesionale pe teritoriul acestui stat, de viză de intrare şi permis de muncă. Pentru acest lucru trebuie îndeplinită o procedură specifică.
          În primul rând trebuie să identificaţi un angajator dispus să vă acorde un contract de muncă şi să solicite Departamentului pentru Educaţie şi Calificări, în numele dumneavoastră, emiterea permisului de muncă. După obţinerea permisului de muncă, vă puteţi adresa Ambasadei Regatului Unit Al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România pentru eliberarea permisului de muncă. Pentru relaţii suplimentare puteţi contacta direct Ambasada, în Strada Jules Michelet nr. 24, telefon: 021-201.72.00, sau pe site-ul www.britishembassy.gov.uk/romania.
          O modalitate mai simplă de plecare la muncă în Marea Britanie, şi din ce în ce mai folosită, în special de către tineri, este prin programul au pair. Ce înseamnă au pair? O persoană implicată în activitatea de au pair este considerată o parte a familiei pentru care lucrează şi este tratată ca un membru al familiei, în sensul că stă la masă împreună cu familia, are propria cameră şi ia parte la ieşirile ocazionale ale familiei, uneori şi în perioada vacanţelor. În schimb, persoana angajată ca au pair trebuie să îndeplinească următoarele îndatoriri:
         - Supravegherea şi îngrijirea copiilor, ceea ce poate însemna supravegherea şi însoţirea lor la grădiniţă, la şcoală sau cu ocazia anumitor evenimente;
         - Ieşirea la plimbare şi jocul împreună cu copiii, iar ocazional activităţi de baby-sitting;
         - Efectuarea unor munci uşoare în casă, precum şi acordarea de ajutor în vederea păstrării curăţeniei
         - Pregatireă micului dejun şi a unor mâncăruri simple pentru copii;
         - Supravegherea animalelor de companie.
         Aceste atribuţii diferă în funcţie de familia gazdă.
          Condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru a lucra ca au pair sunt: să fiţi absolvent de liceu, să aveţi între 17 şi 27 de ani şi să cunoşteţi limba engleză, să fiţi necăsătorit, să nu intenţionaţi să rămâneţi pe teritoriul Marii Britanii mai mult de doi ani, să vă întreţineţi şi să vă acomodaţi fără ajutor din fonduri publice şi, de asemenea, va trebui să părăsiţi Regatul Unit după 24 de luni.
          Mai aveti nevoie si de următoarele acte: formular de înregistrare, eseu în limba engleză de introducere pentru familia din Anglia, două scrisori de recomandare, copie de pe buletinul de identitate, paşaport, carte de muncă şi permis de conducere, cazier, diplomă de Bacalaureat, diplomă de licenţă (dacă aveţi) şi patru poze tip paşaport.
          După ce ajungeţi în Marea Britanie, în primele şapte zile trebuie să vă prezentaţi la Poliţie pentru a vă înregistra.
          De obicei un au pair îşi plăteşte singur transportul spre destinaţia familiei gazdă. Deci, în momentul în care veţi apela pentru viză, trebuie să dovediţi faptul că aveţi resurse financiare suficiente pentru drum.
          Activitatea desfăşurată ca au pair se plăteşte cu aproximativ 45 de lire pe săptămână. De asemenea, vă puteţi schimba familia la care lucraţi atâta timp cât noul aranjament îndeplineşte condiţiile de emigrare.
          Mai multe informaţii puteţi solicita la Ambasada Marii Britanii, telefon 021-201.72.00, sau la Au Pair International, la telefon 021-230.38.12.În prezent, se apreciază că numărul românilor stabiliţi în Marea Britanie este de aproximativ 1.500-2.000 de persoane, iar numărul celor care tăiesc acolo, dar nu au rezidenţă permanentă este de 15.000. Diaspora românească este concentrată în zona marilor oraşe din sudul Angliei: Londra, Birmingham şi Nottingham.Sursa:


Data postării: 29.08.2005
Vizualizări: 3.439

Înapoi la articole


Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2022 Pandora Impex SRL.